Najaktívnejším dobrovoľníkom udelia cenu Krajské srdce na dlani

04.11.2011 Prešov

Prešov 4. novembra (TASR) – Prešovské dobrovoľnícke centrum (PDC) bude aj tento rok odovzdávať ocenenia dobrovoľníkom, ktorí sa rozhodli bez nároku na odmenu venovať svoj voľný čas a schopnosti rozvoju Prešovského kraja. Koordinátorka PDC Juliana Hajduková dnes pre TASR uviedla, že nominácie na udelenie cien Krajské srdce na dani 2011 budú prijímať do 12. novembra tohto roka.
\"Táto tradícia sa spája s Medzinárodným dňom dobrovoľníkov, ktorý si na základe rozhodnutia Valného zhromaždenia OSN z roku 1985, pripomíname vždy 5. decembra. Tentoraz však má ešte väčšiu váhu aj vzhľadom na to, že Rada Európskej únie vyhlásia rok 2011 za Európsky rok dobrovoľníckych príležitostí,\" konštatovala Hajduková.
Pripomenula, že na základe historických faktov v novodobých dejinách sveta sa dá povedať, že vďaka práci, obetavosti a nadšeniu dobrovoľníkov sa napríklad pri živelných pohromách podarilo zachrániť zdravie, životy i majetok ľudí. Mnohí zachraňovali životné prostredie a vďaka tisícom dobrovoľníkov by sa pravdepodobne nepodarilo organizovať významné svetové podujatia či športové akcie.
\"Na to, aby sme našli takýchto ľudí, nemusíme chodiť ďaleko. Niekedy stačí len poohliadnuť sa, všimnúť si a možno spýtať sa na meno. Chceme poďakovať a morálne oceniť jednotlivcov i kolektívy, ktorí svojou dlhoročnou prácou, prejavom solidarity či výnimočným činom nezištne pomohli iným alebo pozitívne ovplyvnili svoje okolie,\" dodala Hajduková.
Zdôraznia, že nominácia musí byť doručená do stanoveného termínu na adresu Prešovské dobrovoľnícke centrum, Ul. 17. novembra 11, Prešov alebo elektronicky na pdcoz11@gmail.com. V tomto prípade je podmienkou, aby bol hodnotiaci hárok naskenovaný aj s podpismi navrhovateľov.
\"Oblasť, v ktorej jednotlivec či kolektív pracujú, nie je obmedzená. Rovnako to nemusí byť len občan Slovenskej republiky, ale ten, ktorého pomoc je smerovaná do Prešovského kraja,\" spresnila Hajduková.
Konštatovala, že slávnostné odovzdávanie ocenení sa uskutoční 1. decembra v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Od roku 2001 bolo na túto cenu nominovaných 133 dobrovoľníkov, pričom komisia ju udelila 47 jednotlivcom a štyrom kolektívom.
 

Vyberte región

mark